Održana 7. Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa

 

 

U tjednu kada se obilježava Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa, 13. listopada, tijekom dva dana, u Hrvatskoj je, 11.-12. listopada, na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, održana 7. Konferencija Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Ovo je prva Konferencija koja je održana nakon reorganizacije Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa te je, među stručnom i znanstvenom zajednicom, jako dobro prihvaćena što pokazuje i činjenica da je ovo također prva konferencija koju organiziramo u partnerstvu sa znanstvenim i stručnim institucijama: Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti, Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim vodama i Državnim hidrometeorološkim zavodom te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Prisutne su na samom početku pozdravili dekan Šumarskog fakulteta prof.dr.sc. Tibor Pentek, koji je svim sudionicima Platforme zaželio uspješan rad te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić, koji je i otvorio Konferenciju. Lozančić je u svom uvodnom govoru istaknuo kako je Platforma reorganizirana 2017. godine te je postala mnogo aktivnije tijelo koje kroz svoja radna tijela povezuje političku, operativnu i znanstvenu razinu, ne samo omogućavajući prijenos znanja, već i prijedlog rješenja, izradu i donošenje dokumenata te poticanje njihove implementacije u zajedničkom cilju smanjenja rizika od katastrofa. Osim toga, napomenuo je kako će ovakva praksa osigurati da ulaganja u Hrvatskoj budu održiva, odnosno da doprinesu održivom razvoju svih regija u Republici Hrvatskoj, a pogotovo nerazvijenih regija koje opetovano, umjesto na razvoj, sredstva gube pri nabavci sredstva odgovora i na oporavku od velikih nesreća i katastrofa.

Prigodnim govorima obratili su se i izaslanik ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića dr.sc. Damir Trut, izaslanik predsjednika Odbora Hrvatske Platforme, potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića, general u miru Dragutin Repinc i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović dr. sc. Robert Mikac.

General u miru Repinc u svom je obraćanju rekao kako ministar Krstičević u svim svojim ulogama, a posebno u ulozi predsjednika Odbora Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa snažno podržava i potiče rad Platforme te se zahvaljuje svima koji svojim radom pridonose izradi važnih dokumenata za Republiku Hrvatsku, kao što su Procjena rizika od katastrofa, Procjena sposobnosti upravljanja rizicima te Strategija smanjenja rizika od katastrofa. „Ova današnja Konferencija, uz brojne sudionike iz tijela državne uprave, akademskih, znanstvenih i stručnih institucija, gospodarstva i drugih organizacija zorni je primjer takvog partnerskog i sinergijskog pristupa kako bi poboljšali prevenciju kriza, katastrofa i nesreća s ciljem jačanja otpornosti i stvaranja sigurnih zajednica i smanjivanja mogućih šteta“, rekao je general Repinc.

Osim prigodnih govora prvoga su dana uvodno izlagali predstavnica Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa Rosalind Johanna Cook, predstavnica Državne uprave za zaštitu i spašavanje, predstavnik Hrvatske gospodarske komore te predstavnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, čija su predavanja povezivala međunarodne inicijative, rad reorganizirane nacionalne Platforme za smanjenje rizika od katastrofa, te temu kojoj je Konferencija posvećena, metodološke okvire i moguće izvore financija za potrebe implementacije strategije. Upravo je ove godine i svrha Konferencije raspraviti te predstaviti inovativne mjere smanjenja najvećih rizika u Hrvatskoj, kako bi doprinijela izradi i donošenju kvalitetnog strateškog dokumenta, prve nacionalne Strategije smanjenja rizika od katastrofa.

Ovogodišnja Konferencija obrađivala je pet tema, podijeljenih u pet zasebnih sesija.

  1. Strategije i politike smanjenja rizika od katastrofa
  2. Smanjenje rizika od katastrofalnih poplava
  3. Smanjenje rizika od katastrofalnih potresa
  4. Smanjenje rizika od katastrofalnih požara
  5. Ostali rizici i rizici u nastajanju.

Tijekom Konferencije predstavljeno, što izlaganjima što posterima, oko tridesetak znanstvenih i stručnih radova te četiri primjera dobre prakse s lokalnog nivoa te je prijavljeno 190 sudionika znanstvene zajednice, središnjih državnih tijela i ostalih institucija, privatnog sektora te lokalne zajednice.

Platforma posjeduje veliki potencijal kao forum za razmjenu mišljenja odnosno tijelo koje povezuje političku, operativnu i znanstvenu razinu, omogućavajući prijenos i usuglašavanje znanja, prijedlog rješenja, donošenje dokumenata te poticanje njihove implementacije u cilju smanjenja rizika od katastrofa.

Hrvatska platforma djeluje kroz cijelu godinu te potiče tijela državne uprave, nevladine organizacije, javna i privatna poduzeća te znanstvene institucije na djelovanje u području smanjenja rizika od katastrofa što rezultira raznim dokumentima, preporukama i mjerama.

Poveznice na:

Dnevni red

Predavanja

Zbornik sažetaka

Ostali članci o Konferenciji

Zaključci sa 7.Konferencije Hrvatske platforme

 

 

 

Prioriteti Hrvatske platforme

 
 

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
RUJAN 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Dječji kutak

skupa likovni

 

Internet forum

Pokrenuli smo forum za razmjenu mišljenja, te iznošenje stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa.
Internet forum