Tečaj smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje škola

Nakon nekoliko godina održavanja međunarodnih tečajeva na temu smanjenja rizika od katastrofa (SROK), u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje održan je prvi nacionalni tečaj za ravnatelje škola na ovu temu. Tečaj su pohađali ravnatelji osnovnih škola i voditelji županijskih stručnih vijeća ravnatelja koji će stečeno znaslika ravnatelji 1
nje moći proširiti na ravnatelje u svojim županijama.

Četverodnevni tečaj osmišljen je oko uključivanja smanjenja rizika od katastrofa u svakodnevne školske aktivnosti na području Republike Hrvatske. Tečaj nudi osnove smanjenja rizika od katastrofa, razvoj pojma na globalnoj i nacionalnoj razini, aktivnosti smanjenja rizika, kao i osnovno razumijevanje odgovora i oporavka. Tijekom tečaja polaznici su imali priliku da novostečeno znanje primijene u simulacijama svakodnevnog rada u školi te da pripreme projekt na temu smanjenja rizika i prezentiraju ga na način na koji bi izradili prezentaciju za populaciju, učenike, učitelje i ostale ravnatelje u županiji.

CILJEVI:

  1. Bolje razumijevanje važnosti i povezanosti smanjenja rizika od katastrofa i škola.
  2. Bolje razumijevanje smanjenja rizika od katastrofa.
  3. Bolje razumijevanje uloga različitih dionika smanjenja rizika od katastrofa, posebice unutar lokalne zaslika ravnatelji 4
    jednice, različitih školskih i nastavnih aktivnosti te u svakodnevnom životu.
  4. Predstaviti i raspraviti koncept SROK-a, promocije i uključivanja prevencije, ublažavanja, spremnosti i oporavka od katastrofa u formalne i neformalne oblike edukacije.
  5. Umrežavanje ravnatelja u zajedničkom cilju smanjenja rizika u školama, dijeljenjem iskustava, znanja i prakse iz svakodnevnog rada u školama.
  6. Bolje razumijevanje uloge ravnatelja u provedbi aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa u školama.
  7. Implementacija stečenog znanja kroz praktični rad– ishod tečaja.

 

Zašto ravnatelji? Zašto osnovne škole.

S obzirom na prirodu smanjenja rizika od katastrofa, kao procesa koji mora teći u suradnji više sektora (predmeta) te koji zahtijeva uključivanje i koordinaciju cjelokupnog nastavnog i stručnog te administrativnog i tehničkog osoblja škole, djece i vanjskih partnera, ravnatelji su logičan izbor. Ravnatelj su koordinatori svih školskih aktivnosti te uslika ravnatelji 2tjelovljuju ulogu školskog upravitelja rizicima što ih čini osobama koje imaju najbolji pregled odnosno osobama koje mogu sprovesti u djelo integralan posao kao što je implementacija mjera smanjenja rizika od katastrofa „od zgrade do nastave“.

Razlog odabira osmogodišnjih škola vrlo je jednostavan – ujednačenost. Sve škole na području Hrvatske rade po istom planu i programu što uvelike olakšava organizaciju i pripremu tečaja, omogućava svim učenicima jednaku mogućnost prijenosa znanja i stjecanja vještina. Naravno, neće se stati na osnovnim školama, intencija je da budući tečajevi uključuju i srednje škole i đačke domove te da ponovo krenemo i sa tečajevima za učitelje i nastavnike.

 

 

Čemu težimo?

Obrazovanje je vrlo bitna stavka svakog društva, što posebice dolazi do izražaja u uvjetima kakvi vladaju tijekom katastrofa. Stoga je vrlo bitno da na čelu škola stoje educirani ljudi, sposobni provoditi odgojno-obrazovni proces i u najtežim uvjetima te školu organizirati kao sigurno središte, utočište, za sve stanovnike zajednice u kojoj se nalazi. Osim toga djeca u školama provode veliki dio svoga dana, učiniti taj boravak sigurnim te potaknuti djecu da svoje znanje implementiraju i u svojim domovima krajnji je cilj tečaja.slika ravnatelji 3

 

Suradnja s UNICEF-om Hrvatska

Suradnja na tečajevima je započela kao gostujuće predavanje predstavnika UNICEF-a, da bi tijekom godina prerasla u važan dio tečaja. Naime, UNICEF, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, poseban napor ulaže u osiguravanje kontinuiteta održavanja odgojno-obrazovnog procesa uslijed katastrofa, zbog čega je na obostrano zadovoljstvo prepoznata potreba za ovakvom suradnjom na tečajevima za ravnatelje. Osim samog tečaja UNICEF Hrvatska i DUZS izradili su edukativan komplet pod nazivom Naučimo spriječiti katastrofe koji se sastoji od edukativne društvene igre i uputa za nastavnike.

Prioriteti Hrvatske platforme

 
 

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
SRPANJ 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dječji kutak

skupa likovni

 

Internet forum

Pokrenuli smo forum za razmjenu mišljenja, te iznošenje stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa.
Internet forum