Održana uvodna radionica za izradu Strategije smanjenja rizika od katastrofa

 

Strategije Grupna2

 

U organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje i UNISDR-ovog Ureda za Sjeveroistočnu Aziju i Globalnog edukacijskog i trening centra jučer je započela dvodnevna radionica za članove Hrvatske platforme smanjenja rizika od katastrofa, zainteresirane dionike sustava smanjenja rizika od katastrofa te suradnike platforme na temu „Izrade nacionalne strategije smanjenja rizika od katastrofa“.

Radionica se temelji na Sendai okviru za smanjenje rizika od katastrofa 2015 – 2030, prilagođenim nacionalnim indikatorima koje predlaže Sendai Monitor te na nacionalnim dokumentima, Procjeni rizika od katastrofa za republiku Hrvatsku 2018 i Procjeni sposobnosti upravljanja rizicima od katastrofa koju služe kao podloga za izradu buduće nacionalne Strategije.

Svrha radionice je razumijevanje Sendai okvira, odnosno, važnosti smanjenja rizika od katastrofa za razvojne planove i usvajanje nacionalnih i lokalnih strategija smanjenja rizika od katastrofa, razmjena informacija o postojećim nacionalnim strategijama ostalih sektora koje je moguće implementirati u Strategiju smanjenja rizika od katastrofa te upoznavanje s alatima i primjerima dobre prakse koji se mogu koristiti prilikom razvoja, praćenja i provedbe strategija.

Na radionicu su prijavljena 23 sudionika iz različitih ministarstava, državnih tijela i znanstvenih institucija, aktivnih sudionika u aktivnostima smanjenja rizika od katastrofa. A uz pomoć DUZS-a vode ju stručnjaci iz UNISDR GETI-a te regionalnog ureda UNISDR-a za Europu.

Radionica je među prvim u nizu aktivnosti na izradi prve nacionalne Strategije smanjenja rizika od katastrofa koje će se intenzivirati iduće godine, a na njoj se izrađuje nacrt akcijskog plana za Strategiju.

 

Prioriteti Hrvatske platforme

 
 

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
PROSINAC 2019
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dječji kutak

skupa likovni

 

Internet forum

Pokrenuli smo forum za razmjenu mišljenja, te iznošenje stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa.
Internet forum