Održan tečaj Smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje škola

IMG 7427

 

U okviru DMTP projekta Inicijative za pripravnost i odgovor na katastrofe (DPPI SEE), u periodu od 26. do 30. rujna 2016. godine u Konferencijskom centru Tuheljskih toplica održan je tečaj Smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje škola (Disaster Risk Reduction (DRR) for School Principals Course).

Tečaj smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje je prvi tečaj, unutar DMTP-a, namijenjen samoj osnovi preventive odnosno smanjenju rizika od katastrofa, edukaciji ravnatelja škola, a treći u nizu namijenjen edukaciji obrazovnog kadra. Važnost ovog tečaja nije samo edukacija i podizanje svijesti ravnatelja već pokušaj stvaranja sigurnog okoliša za učenike i širu zajednicu – stvaranje Sigurnih škola.

Četverodnevni tečaj fokusiran je na stvaranje otpornijih škola na katastrofe na području jugoistočne Europe.

Svoju osnovu Tečaj smanjenja rizika od katastrofa za nastavnike bazira na Hyogo okvirnom planu djelovanja te Sendai okviru za smanjenje rizika od katastrofa.

IMG 7428

Ovaj tečaj svoj cilj želi postići kroz nekoliko mjera:

  • promociju ugradnje smanjenja rizika od katastrofa u školski plan i program (kurikulum)
  • školsku procjenu rizika i spremnosti
  • učenjem kako smanjiti negativan učinak katastrofa
  • osiguravanje jednake dostupnosti radnim materijalima i ostalim sredstvima svim zainteresiranima.

Tijekom tečaja sudionici su kroz grupni rad imali mogućnost izmijeniti iskustva te primijeniti stečena znanja kako bi kreirali završno predavanje s tematikom projekta smanjenja rizika od katastrofa.

Tečaj je pohađalo šesnaest polaznika iz Albanije, Bugarske Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Osim organizatora Nataše Holcinger, Igora Milića i Zaviše Šimca, predavanja su održali Gorana Dojčinović, iz Regionalnog ureda UNICEF-a u Hrvatskoj te prošlogodišnja polaznica tečaja Biljana Ćulafić ravnateljica OŠ Vlado Milić iz Podgorice. Tijekom tečaja svoja iskustva podijelili su kratkom prezentacijom polaznici iz Slovenije Sonja Koželj-Juhant i Miran Abram te polaznik iz Turske Çetin Çavuş.

IMG 6385

Ovo je prvi takav tečaj organiziran unutar DMTP projekta. Tečaj je baziran na znanjima i iskustvima s prijašnjih tečajeva za nastavnike pa su očekivanja i od ovog tečaja bila velika. Povratne informacije su i više nego zadovoljavajuće, polaznici su bili oduševljeni načinom rada i pristupom organizatora te prilagodbom tematike njihovim potrebama. Jedan od ciljeva tečajeva je i povezivanje polaznika iz iste djelatnosti radi razmjene iskustava i znanja. Ravnatelji su iskazali interes za međusobno povezivanje i suradnju čime je ovaj cilj ispunjen.

Po završetku tečaja izrađena je analiza, uočeni nedostaci te i pripremljena poboljšanja za narednu godinu.

 

 

 

 

 

 

 

Prioriteti Hrvatske platforme

 
 

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
LISTOPAD 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dječji kutak

skupa likovni

 

Internet forum

Pokrenuli smo forum za razmjenu mišljenja, te iznošenje stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa.
Internet forum