Održan tečaj Smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje škola

IMG 7427

 

U okviru DMTP projekta Inicijative za pripravnost i odgovor na katastrofe (DPPI SEE), u periodu od 26. do 30. rujna 2016. godine u Konferencijskom centru Tuheljskih toplica održan je tečaj Smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje škola (Disaster Risk Reduction (DRR) for School Principals Course).

Tečaj smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje je prvi tečaj, unutar DMTP-a, namijenjen samoj osnovi preventive odnosno smanjenju rizika od katastrofa, edukaciji ravnatelja škola, a treći u nizu namijenjen edukaciji obrazovnog kadra. Važnost ovog tečaja nije samo edukacija i podizanje svijesti ravnatelja već pokušaj stvaranja sigurnog okoliša za učenike i širu zajednicu – stvaranje Sigurnih škola.

Četverodnevni tečaj fokusiran je na stvaranje otpornijih škola na katastrofe na području jugoistočne Europe.

Svoju osnovu Tečaj smanjenja rizika od katastrofa za nastavnike bazira na Hyogo okvirnom planu djelovanja te Sendai okviru za smanjenje rizika od katastrofa.

IMG 7428

Ovaj tečaj svoj cilj želi postići kroz nekoliko mjera:

  • promociju ugradnje smanjenja rizika od katastrofa u školski plan i program (kurikulum)
  • školsku procjenu rizika i spremnosti
  • učenjem kako smanjiti negativan učinak katastrofa
  • osiguravanje jednake dostupnosti radnim materijalima i ostalim sredstvima svim zainteresiranima.

Tijekom tečaja sudionici su kroz grupni rad imali mogućnost izmijeniti iskustva te primijeniti stečena znanja kako bi kreirali završno predavanje s tematikom projekta smanjenja rizika od katastrofa.

Tečaj je pohađalo šesnaest polaznika iz Albanije, Bugarske Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Osim organizatora Nataše Holcinger, Igora Milića i Zaviše Šimca, predavanja su održali Gorana Dojčinović, iz Regionalnog ureda UNICEF-a u Hrvatskoj te prošlogodišnja polaznica tečaja Biljana Ćulafić ravnateljica OŠ Vlado Milić iz Podgorice. Tijekom tečaja svoja iskustva podijelili su kratkom prezentacijom polaznici iz Slovenije Sonja Koželj-Juhant i Miran Abram te polaznik iz Turske Çetin Çavuş.

IMG 6385

Ovo je prvi takav tečaj organiziran unutar DMTP projekta. Tečaj je baziran na znanjima i iskustvima s prijašnjih tečajeva za nastavnike pa su očekivanja i od ovog tečaja bila velika. Povratne informacije su i više nego zadovoljavajuće, polaznici su bili oduševljeni načinom rada i pristupom organizatora te prilagodbom tematike njihovim potrebama. Jedan od ciljeva tečajeva je i povezivanje polaznika iz iste djelatnosti radi razmjene iskustava i znanja. Ravnatelji su iskazali interes za međusobno povezivanje i suradnju čime je ovaj cilj ispunjen.

Po završetku tečaja izrađena je analiza, uočeni nedostaci te i pripremljena poboljšanja za narednu godinu.

 

 

 

 

 

 

 

Poziv i Dnevni red za Radionicu „Smanjivanje rizika od katastrofa u urbanim sredinama“

 

 

Državna uprava za zaštitu i spašavanje sa Institutom za globalnu obuku i trening (Global Education and Training Institute – GETI) Strategije Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction – UNISDR) organizator je Radionice „Smanjivanje rizika od katastrofa u urbanim sredinama: razvoj kapaciteta za jačanje otpornosti gradova“ uz podršku Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, Udruge gradova i Časopisa Zaštita.

Radionica će se održati u Varaždinu od 25. do 27. travnja 2016. godine te pozivamo predstavnike gradova i županija u Republici Hrvatskoj da se prijave i sudjeluju na radionici.

Poziv

Obrazac za prijavu

Dnevni red_HR

Dnevni red_EN

 

 

Nacrt Procjene rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj

 

 

Sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o postupku izrade Procjene rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj i osnivanju Radne skupine za izradu Procjene rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj, Radna skupina u četvrtak, 29. listopada 2015. godine, usuglasila je Nacrt Procjene rizika od katastrofa.

U svrhu prepoznavanja, razumijevanja i boljeg upravljanja rizicima, Vlada Republike Hrvatske Odlukom je zadužila Državnu upravu za zaštitu i spašavanje te ostale dionike po rizicima iz njihovog djelokruga rada da izrade Procjenu rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj.

Aktivnosti na izradi prve nacionalne Procjene rizika od katastrofa intenzivirale su se 2013. godine te je ona, izuzev nacionalne obaveze i obaveza prema Europskoj komisiji.

Državna uprava izradila je Smjernice za izradu Procjene rizika na području Republike Hrvatske te je, njihovim usuglašavanjem, otvoren postupak rada na dokumentu.

U postupku je ova Uprava koordinirala rad sa središnjim tijelima državne uprave nadležnim za poljoprivredu, graditeljstvo, zdravlje, zaštitu okoliša, obranu i unutarnje poslove. Predstavnici većine tih tijela su u području nadležnosti koordinirali izradu scenarija rizika, proveli analizu rizika te koordinirali rad nositelja i izvršitelja koje su uključili u njihovu obradu iz područja nadležnosti tijela.

Više o čitavom procesu možete naći ovdje te na stranicama Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

 

Prezentacija

Odluka Vlade RH

Procjena rizika od katastrofa

 

 

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
STUDENI 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Dječji kutak

skupa likovni

 

Internet forum

Pokrenuli smo forum za razmjenu mišljenja, te iznošenje stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa.
Internet forum