13. listopada - Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa (International Day for Disaster Reduction – IDDR)

 

LTL kampanja

 

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa osmišljen je kako bi se promovirala potreba smanjenja rizika od katastrofa na svim razinama uz aktivno sudjelovanje od osobne preko razine zajednice do nacionalne.

Inicijativa je započela 1989. godine nakon poziva Opće skupštine Ujedinjenih Naroda koja vidi IDDR kao način promoviranja kulture svijesti o rizicima i smanjenju rizika što uključuje prevenciju katastrofa, ublažavanje posljedica i spremnost na odgovor te se do 2009. godine kao dan smanjenja rizika obilježavala druga srijeda u listopadu, a nakon 2009. godine usvojen je 13. listopada kao Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa.

 

Ove godine IDDR promovira i novu kampanju, „Sendai sedam“ („Sendai Seven“), pokrenutu nakon Sendai okvira za smanjenje rizika od katastrofa 2015.-2030. koji je usvojen 2015. godine kao nasljednik Hyogo okvirnog plana djelovanja 2005.-2015. Kampanja je vezana uz sedam ciljeva Sendai okvira te promovira postizanje sedam ciljeva kroz sedam godina sa ciljem spašavanja života, smanjivanja gubitaka od katastrofa i poboljšanja upravljanja katastrofama.

Ciljevi Sendai okvira su redom: 1) znatno smanjiti smrtnost do 2030., 2) znatno smanjiti broj osoba pogođenih katastrofama, 3) smanjiti direktne financijske gubitke, 4) znatno smanjiti štetu na kritičnoj infrastrukturi i prekid rada osnovnih službi, 5) znatno povećati broj država sa nacionalnim i lokalnim strategijama za smanjenje rizika od katastrofa, 6) znatno poboljšati međunarodnu suradnju u zemljama u razvoju kroz prikladnu i održivu potporu te 7) znatno povećati dostupnost i pristup sustavima za rano upozoravanje, informacijama o katastrofama i procjenama rizika.

Ove godine kampanja je posvećena prvom cilju, znatnom smanjenju globalne smrtnosti od katastrofa do 2030. godine s ciljem da se smanji prosječan broj osoba poginulih u desetljeću 2020.-2030. u usporedbi sa prosjekom 2005.-2015. Puni naziv ovogodišnje kampanje je „Preživi da bi ispričao: podizanje svijesti, smanjivanje smrtnosti“ („Live to Tell: Raising Awareness, Reducing Mortality“) jer, kao što je rekao Predsjednik Ekvadora, Rafael Correa, nakon potresa koji je u toj državi u travnju ove godine odnio 661 život,: „Sve se može ponovo sagraditi, ali izgubljeni životi se ne mogu vratiti i to je ono što najviše pogađa(http://www.preventionweb.net/files/49467_iddr2016conceptnotesen.pdf)

DC aw

 


 

DC award new

 

 

 

 

 

 

Hrvatska je članica Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa, regionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa čije je osnivanje pokrenuo regionalni Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR). Forum se sastaje jednom godišnje te je 2012. godine, kada je Hrvatska predsjedala Forumom, prvi puta na sastanku dodijeljena nagrada osobi koja je na lokalnoj razini osobno mnogo doprinijela smanjenju rizika od katastrofa. 2013. godine nagrada je dobila ime po prerano preminulom i vrlo angažiranom na području smanjenja rizika od katastrofa na nacionalnoj i međunarodnoj razini, Damiru Čemerinu, te se sada svake godine dodjeljuje pod imenom „Nagrada Damir Čemerin“ („Damir Čemerin Award“).

 

 

 

Ove je godine sastanak EFDRR-a održan u Finskoj, a nagrada je također usklađena sa kampanjom „Sendai sedam“ te je dodijeljena radnoj grupi Finskog Programa za Globalnu Zdravstvenu Sigurnost koja je razvojem alata koji može procijeniti zdravstvenu sigurnost pojedinih zemalja utjecala na globalno smanjenje smrtnosti kroz doprinos otpornim zdravstvenim sustavima i ustanovama.

 

 

 

 

 

 

 

Održan tečaj Smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje škola

IMG 7427

 

U okviru DMTP projekta Inicijative za pripravnost i odgovor na katastrofe (DPPI SEE), u periodu od 26. do 30. rujna 2016. godine u Konferencijskom centru Tuheljskih toplica održan je tečaj Smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje škola (Disaster Risk Reduction (DRR) for School Principals Course).

Tečaj smanjenja rizika od katastrofa za ravnatelje je prvi tečaj, unutar DMTP-a, namijenjen samoj osnovi preventive odnosno smanjenju rizika od katastrofa, edukaciji ravnatelja škola, a treći u nizu namijenjen edukaciji obrazovnog kadra. Važnost ovog tečaja nije samo edukacija i podizanje svijesti ravnatelja već pokušaj stvaranja sigurnog okoliša za učenike i širu zajednicu – stvaranje Sigurnih škola.

Četverodnevni tečaj fokusiran je na stvaranje otpornijih škola na katastrofe na području jugoistočne Europe.

Svoju osnovu Tečaj smanjenja rizika od katastrofa za nastavnike bazira na Hyogo okvirnom planu djelovanja te Sendai okviru za smanjenje rizika od katastrofa.

IMG 7428

Ovaj tečaj svoj cilj želi postići kroz nekoliko mjera:

  • promociju ugradnje smanjenja rizika od katastrofa u školski plan i program (kurikulum)
  • školsku procjenu rizika i spremnosti
  • učenjem kako smanjiti negativan učinak katastrofa
  • osiguravanje jednake dostupnosti radnim materijalima i ostalim sredstvima svim zainteresiranima.

Tijekom tečaja sudionici su kroz grupni rad imali mogućnost izmijeniti iskustva te primijeniti stečena znanja kako bi kreirali završno predavanje s tematikom projekta smanjenja rizika od katastrofa.

Tečaj je pohađalo šesnaest polaznika iz Albanije, Bugarske Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije. Osim organizatora Nataše Holcinger, Igora Milića i Zaviše Šimca, predavanja su održali Gorana Dojčinović, iz Regionalnog ureda UNICEF-a u Hrvatskoj te prošlogodišnja polaznica tečaja Biljana Ćulafić ravnateljica OŠ Vlado Milić iz Podgorice. Tijekom tečaja svoja iskustva podijelili su kratkom prezentacijom polaznici iz Slovenije Sonja Koželj-Juhant i Miran Abram te polaznik iz Turske Çetin Çavuş.

IMG 6385

Ovo je prvi takav tečaj organiziran unutar DMTP projekta. Tečaj je baziran na znanjima i iskustvima s prijašnjih tečajeva za nastavnike pa su očekivanja i od ovog tečaja bila velika. Povratne informacije su i više nego zadovoljavajuće, polaznici su bili oduševljeni načinom rada i pristupom organizatora te prilagodbom tematike njihovim potrebama. Jedan od ciljeva tečajeva je i povezivanje polaznika iz iste djelatnosti radi razmjene iskustava i znanja. Ravnatelji su iskazali interes za međusobno povezivanje i suradnju čime je ovaj cilj ispunjen.

Po završetku tečaja izrađena je analiza, uočeni nedostaci te i pripremljena poboljšanja za narednu godinu.

 

 

 

 

 

 

 

Poziv i Dnevni red za Radionicu „Smanjivanje rizika od katastrofa u urbanim sredinama“

 

 

Državna uprava za zaštitu i spašavanje sa Institutom za globalnu obuku i trening (Global Education and Training Institute – GETI) Strategije Ujedinjenih naroda za smanjenje rizika od katastrofa (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction – UNISDR) organizator je Radionice „Smanjivanje rizika od katastrofa u urbanim sredinama: razvoj kapaciteta za jačanje otpornosti gradova“ uz podršku Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa, Udruge gradova i Časopisa Zaštita.

Radionica će se održati u Varaždinu od 25. do 27. travnja 2016. godine te pozivamo predstavnike gradova i županija u Republici Hrvatskoj da se prijave i sudjeluju na radionici.

Poziv

Obrazac za prijavu

Dnevni red_HR

Dnevni red_EN

 

 

Kalendar

Nema događaja u kalendaru
SRPANJ 2018
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dječji kutak

skupa likovni

 

Internet forum

Pokrenuli smo forum za razmjenu mišljenja, te iznošenje stavova, prijedloga i postignuća koji doprinose smanjenju rizika od katastrofa.
Internet forum